11 Mart 2016 Cuma

ATATÜRK'ÜN OKUL YILLARI

          Dünya Lideri, Ulu Önderimiz Mustafa Kemal ATATÜRK İlkokul eğitimini tamamlamak üzere Selanik'te bulunan ŞEMSİ EFENDİ okuluna gitti fakat babası Ali Rıza Efendi yi henüz küçük yaşlarda kaybetti ve bu yüzden okuldan ayrılmak durumunda kaldı. Mustafa Kemal ATATÜRK, Makbule isimli küçük kız kardeşi ve annesiyle birlikte dayısının çiftlik evine yerleştiler. Bu çiftlik evi Selanik yakınlarındaydı ve yaşamlarını bu çiftlikte devam ettirdiler.

Mustafa Kemal çiftlikte çalışmaya çok zaman ayırdığı ve okula gitmediği için annesi tahsilini tamamlayamayacağı için korku ve endişe duyuyordu. Annesi bu durumun derhal bitmesini arzuladığı için Atatürk'ü alıp Selanik'teki kız kardeşinin yanına gitti ve Atatürk'ü orada bulunan Askeri Rüştiye ye kayıt ettirdi. Mustafa Kemal çok zeki ve başarılı bir öğrenci oldu. 1885 yılında Askeri Rüştiye yi bitirdi ve ardından Manastır'daki Askeri İdadi ye girdi ve burayı da çok başarılı şekilde bitirdi ve daha sonra İstanbul'a gitti. 13 Mart 1899 senesinde başladığı ve derecelerle dolu Harbiye yi de bitirdikten sonra 1902 senesinde Harp Akademisine başlandı. Yine üstün başarılarla dolu eğitim hayatından sonra 11 Ocak 1905 senesinde Harp Akademisinden YÜZBAŞI rütbesiyle mezun oldu ve şanla dolu mücadelesine başlamış oldu.

Atatürk'ün Öğrenim Hayatı

Küçük çocuk Mustafa, 1887 senesinin Haziran ayında annesinin ve teyzesinin isteği doğrultusunda mahalle okulu (mektebi) olan Mehmet Efendi mektebinde devam etti ama fazla zaman geçmeden babası Ali Rıza Efendinin isteği doğrultusunda Selanik'te bulunan ve çağdaş / modern eğitim öğretim yapan Şemsi Efendi Mektebine gitti ve İlkokulu burada tamamladı. Şemsi Efendi (hoca) yeni gelen öğrencisi Mustafa Kemal'in yetenek, zeka, kabiliyetini çok ama çok takdir ediyordu ve Mustafa Kemal'in kendi kendi okulunda bulunmasından ötürü çok mutluydu.

Mustafa Kemal Şemsi Efendi mektebinde okurken babası Ali Rıza Efendi öldü. Babasının ölümünden sonra annesi Zübeyde Hanım 3 çocuğunu da yanına aldı ve Selanik'teki Langaza da bulunan Rapla çiftliğinde subaşılık yapan küçük kardeşi Hüseyin Efendinin yanına yerleşti. Çiftlik şartları nedeniyle Mustafa Kemal hem çiftlikte koşturmaca, oyunlar ve çalışmak için okul hayatını iyice aksatmıştı. Annesi Zübeyde Hanım bu durumun iyi olmadığını düşünerek Selanik'e dönerek okuluna kaldığı yerden devam etmesini sağladı.

                                                      
                                                       İlk öğretmeni Şemsi Efendi

Mustafa Kemal ilkokulu Şemsi Efendi mektebinde bitirdikten sonra Selanik Mülkiye Rüştiyesi'ne devam etti ama Arapça hocası Kaymak Hafız isimli hocanın kendisini haksız yere dövdüğü (sopa vurduğu) için bu okuldan ayrıldı ve 1894 yılının Temmuzunda Askeri Rüştiye ye girdi ve eğitim öğretim hayatına burada devam etti. Yaz ayları gelince dayısı Hüseyin Efendi'nin yanında çalışırdı. Okul zamanı gelince tekrar evine gider okuluna devam ederdi. Mustafa Kemal bu okulu çok sevmişti. Arkadaşları içinde zekasını, pratikliğini ve çok üstün yeteneklerini gösteri. Çalışkanlığından dolayı öğretmenleri Mustafa Kemal'i çok sevdi ve kendisine arkadaş muamelesi yapmaya başladı.

Aynı okuldaki Matematik öğretmeni Mustafa Yüzbaşı, Mustafa Kemalin zekası, çalışkanlığı ve diğer öğrencilerden faklı olduğunu göstermek istediğinden dolayı isminin yanına KEMAL adını getiren kişidir. Okul hayatında MUSTAFA KEMAL olarak anılmaya başlamıştır.

Mustafa Kemal Selanik Askeri Rüstiyeyi bitirdi ve 13 Mart 1896 da Manastır Askeri İdadisine girdi. Bu okulda Ömer Naci ile samimi bir arkadaşlık kurdu ki Ömer Naci Mustafa kemalin edebiyat sevgisini arttırmıştı. Aynı zamanda burada en iyi en yakın arkadaşlarından ve eğitim zamanı bitince çok iyi bir hatip olacak olan Ali Fethi Okyar da Manastır Askeri İdadisinde okuyordu. Mustafa Kemal Askeri eğitimini ve yabancı dil eğitimini asla ihmal etmez, okul bittikten sonra izin alarak Selanik'e döner ve Fransızca eğitimi alırdı.

                                               
                                                               Manastır İdadisi

Genç Mustafa Kemal, okumuş olduğu Manastır Askerî İdadisini de süper başarı ile bitirdi ve 13 Mart 1899 senesinde İstanbul'da Harp Okulu'na girdi.


3 yıl başarılı bir Harbiye zamanı geçirdikten sonra 10 Şubat 1902'de Harp Okulunu Teğmen rütbesiyle bitirerek eğitim hatatına Harp Akademisinde devam etti.1903 senesinde Üsteğmen oldu. Mustafa Kemal 11 Ocak 1905 senesinde Kurmay Yüzbaşı rütbesi alarak Harp Akademisinden üstün başarı ile mezun oldu.

                                    

                                        Harbiye Mektebi / Pangaltı -ISTANBUL

Mustafa Kemal üstün zekasını, yeteneklerini, ve sağlam kişiliğini tüm Harp Akademisi ve Harp Okulunda ki eğitimcilerine göstererek hepsinin saygı ve sevgisini fazlasıyla kazandı.

Mustafa Kemal aldığı Askerli derslerinin dışında çok ilgi duyduğu matematik, yabancı dil, edebiyat ve güzel söz söyleme derslerini de aldı. Kişilik olarak sürekli Vatan, Millet gibi duygu ve düşüncelerini etrafındakilere belli ettiği için Aydın ve İnkılapçı bir Subay olarak çevresinde tanındı. Zaman istibdat olduğu için Mustafa Kemal'in bu düşüncelerinden onun aleyhine olabilirdi ama etrafında fazlasıyla sevilen birisi olduğu için herhangi bir kötü duruma kurban gitmedi. Yalnız Harp Akademisinden mezun olduktan kısa süre sonra İstibdat ve Padişah rejimlerine karşı kötü görüşlerini bildirdiği için bir kaç ay İstanbul'da tutuklu aldı ama sürgün bahanesi adı altında vazife olarak 5 Şubat 1905 senesinde Suriye - Şam'a görevli olarak gönderildi.

Sayfa Derleme ve Tasarım: OduncuTimi / www.OduncuTimi.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum Formu

ÇİÇEK AÇAN, TOHUMLU KURŞUN KALEMLER

ÇİÇEK AÇAN, TOHUMLU KURŞUN KALEMLER
Yeşeren Kalem Kullanarak Doğa'yı KORU